nedjelja, 11. prosinca 2016.

Kako su saznali sastav zemlje do središta? -- Ravna Zemlja

Prijatelj: Koji je tvoj odgovor, kako se zna sastav jezgre u zemaljskoj kugli?
Ja: Ako je najdublje ikada iskopana rupa/bušotina samo nešto malo iznad 12 km......kako onda silni naučnici mogu da tvrde šta se nalazi u jezgri "okrugle" planete Zemlje? Znači i tu su vas sve slagali.


U sred puste tundre poluotoka Kola na samom sjeveru Europe, nalazi se najdublja rupa na svijetu. Duboka je 12.262 metra, a iskopali su je sovjetski znanstvenici u razdoblju od 1970. do 1989. godine.


Nazvana Kolskom superdubokom bušotinom iskopana je kako bi znanstvenici saznali nešto više o tome što se nalazi ispod naših stopala.
Iako su desetljeća kopanja rupe stajala pravo bogatstvo, znanstvenici su došli do fascinantnih otkrića. Na primjer, na dubini od 7 kilometara pronađeni su fosilni ostaci jednostaničnih organizama, a na otprilike istoj dubini pronađena je i voda.
Na samom dnu rupe izmjerena je temperatura od 180 Celzija što se pokazalo prevrućim za daljnje bušenje.
Iako je Kolska superduboka bušotina najdublja točka na zemlji, dublja i od Marijanskog jarka, ona čini tek neznatan dio udaljenosti do središta Zemlje. Naime, do tamo je nekih 6.400 kilometara pa naših 12.262 metra čini tek neznatnih 0,19 posto te udaljenosti.

Ne postoji centralna okrugla jezgra, jer je zemlja ravna i naše dno vjerovatno i nema kraja..

Nema komentara:

Objavi komentar